Het Frans Laarmans effect op internet

Zo ongeveer dagelijks heb ik te maken met Frans Laarmans-en (hoofdpersoon in Kaas). Mensen die denken dat als hun site er maar goed uitziet, de klanten vanzelf komen. Lees Kaas. Lees het nog eens. En begrijp de essentie! Het gaat niet om de lekkere Edammer. Het gaat niet om de presentatie. Je notenhouten kantoormeubel gaat je niet die Grote Bezoekersaantallen verzorgen.

Het gaat om “het geheel”. Alles moet in orde zijn. Dan maak je een piepkline kansje om iets te betekenen in je niche. En dat ‘geheel’ is een ongelooflijk ingewikkelde weegschaal. Waar werkelijk alles van doorslag kan zijn. En dus ook alles in ogenschouw genomen moet worden. Maar waarbij ‘Het Geheel’ nooit en te nimmer vergeten moet worden. Dat moet juist altijd voorop staanyoutube is niet gekocht door Google om hun ontwerp, features of techniek. Ze zijn gekocht om ‘alles’. Dat is het geld waard.

Onderstaand gesprek (monoloog?) (echt plaatsgehad) is sprekend voor dit probleem:> Client> I am quite suprised no one has written in.

Client> I know the copy changes but i do not think that stops everyone.

Bèr> I can tell you why no-one has written in:Bèr> 1) it is not clear (at all) what XXXXXXXXXXXXXX is aboutBèr> 2) it is not clear (at all) why I (as in: passers-by) should spend even a minute of their lives on XXXXXXXXXXXXXX.org as opposed to the bilions of other websitesBèr> 3) it is not clear (at all) what will happen when I write inBèr> 4) it is not clear (at all) what will happen with my news submissions.

Bèr> etceteras.

Client> hmm so all my invitations to get people to write in are not working.

Bèr> no, off course the invitations are not working!Bèr> those above, are the very basics. You didn’t even cover those. Please start with that!Bèr> XXXXX, there are literally 10 billion websites out there. With approx 24 new sites per second added to that.

Bèr> why the *** should people spend their valuable time on your website?Bèr> tell them that, show your visitors why you are good. Not in words, but in value.

Bèr> you can say you have the best news-site out there. But no-one will beleive you, until they see you being the best nesws-site!Bèr> make XXXXXXXXXXX good. Add good content. Spend time on that. Get your friends to add news. Pay good writers to add content.

Bèr> spend good time on high-profile sites to promote XXXXXXXXXXX etc etc.

Bèr> a single ever-changing mission box is not, ever going to make even the slightest difference. Ever! Nor will that rounded corner make any difference. Do you really think that the rounded-shaded tabs (or logo) on youtube were even considerd during the agreements between Google and Youtube? Hah!Bèr> It is about the site at large. About people seeing the value of your site. The real value.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.