Kerstmis bestaat niet, "oerhollands" ook niet.

Leuke hobby: Zoek bij iedere Christelijke feestdag de oorsprong van die dag. gristenen zijn gewoon (slachtoffers van) landverovertjes. Bij dezen de kerstdag: 25 December, beter bekend als “eerste kerstdag” of de dag dat Jezuke geboren werd, is eigenlijk gewoon de Romeinse feestdag Sol Invictus, Zonnegodsdag.

Meng dit met een beetje Midwinter uit de Germanse en Noorse Mythologie, en alle kerstbomen, Sinterklazen of Kerstmannen.

Oftewel: Alles dat we als ‘traditie’ erkennen. Alles dat ‘oerhollands’ is, is dat dus eigenlijk niet. Althans, niet in de zin zoals wij het kennen. In die zin is het helemaal niet jammer dat we Sinterklaas de deur uit doen, en Kertsmannen ervoor in de plaats zetten: uiteindelijk betekenen ze hetzelfde. In die zin is Kerstmis helemaal niet iets Christelijks, maar gewoon een verzameling van vanalles en nogwat. En dan kunnen we alleen nog concluderen: Als we dus helemaal niet een echte Christelijke tradiditie hebben, als dat eigenlijk gewoon een grabbelton van Romeinse en Germaanse feesten en tradities is, wat doen we dan moeilijk over de Islam?Uiteindelijk blijkt dus dat onze ‘Roots’ ook deels opgelegd zijn door een stelletje rare jongens uit Italië, Noorwegen en Duitsland. Uiteindelijk blijkt dat “onze cultuur” altíjd juist is gevormd door andere culturen. “Oerhollands” zou dus moeten zijn: Welkom Islam: wat kunt u bijdragen? Welke zaken kunt u veranderen?

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in politics36 religion2

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.