Zet de Hyves open

“Hyve” is het Engelse woord voor Bijenkorf. Zoals we weten vliegen bijen. Uitvliegen, vrij zijn. Bijen koloniën gaan zelfs dood als je ze opsluit.

Hyves moet vernieuwen of anders verdwijnen. Die conclusie trok ik vorige week al, toen ik compleet geflabbergasteerd achteroversloeg nadat ik ontdekte dat Hyves, anno 2007, geen RSS feeds heeft. Jaap Stronks gaat echter verder diept het probleem met hyves wat uit. Niet alleen het gemis aan RSS is een probleem, Jaap heeft het over de ook door mij zo gekoesterde APIs en het gebrek daarvan op Hyves. Het gemis aan integratie-mogelijkheden. Zonder deze APIs sluit je jezelf op in een hoekje, en gebruik je het internet zoals het internet niet wil zijn. Je sluit je gebruikers op, terwijl je ze juist vrij moet laten, moet laten uitzwermen over het web. Zonder deze vrijheid gaat je bijenkolonie dood, of, met een klein beetje geluk verhuizen ze en masse met als doel ergens anders weer neer te strijken.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.