Lenovo komt met Linux notebooks

Mijn laptop, Isabella (de M moet je erbij fantaseren), is een IBM. Ik ben nog nooit tevredener geweest over een stukje hardware. Ze zeggen ook niet voor niks dat je met IBM nooit fout kunt gaan. Inmiddels is de hele hardware toko van IBM, verkocht aan China en heet het Lenovo. Maar Lenovo doet er alles aan de goede naam van IBM hoog te houden.

En nu lijkt het erop dat ze die naam nog meer eer gaan aandoen: Hun notebooks worden binnenkort met Linux voorgeïnstalleerd geleverd. IBM notebooks stonden, behalve om hun goede hardware, ook altijd bekend om hun goede ondersteuning bij de diverse Linux distributies; wat voor mij ook de doorslag gaf een IBM te kopen.

De Linux de ze kiezen is SuSE. SuSE (6.1) was 7 jar geleden mijn eerste echte Linux, maar ondanks die nostalgische gevoelens vindt ik het allang geen echt fijne distributie meer. Het mooie is ehcter, dat dit niets uitmaakt: als Lenovo haar laptops en drivers volledig compatible maakt voor SuSE Linux, is het meestal een kwestie van dagen, of weekjes voordat alle distributies die drivers zonder moeite meeleveren. Dus zal kubuntu er net zo goed op werken, zij het met een paar weekjes vertraging.

Maargoed. Mijn huidige IBM is (op wat tekort aan RAM geheugen na) nog lang niet afgeschreven, en draait nog altijd goed de laatste kubuntu’s. Dus ik kan nog wel heel eventjes wachten.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.