Hyves Desktop Open Source

Bericht van Hyves: hun nieuwe Desktopversie is gelanceerd. Het mooie is dat ze de OpenSource omgeving QT gebruiken. Bekend van onder meer KDE. Het niet zo goede nieuws is dat niet te achterhalen is, met welke licentie de uiteindelijke versie weggegeven wordt. Als je gebruikmaakt van QT hoeft je gebouwde applicatie natuurlijk net persé Open Source te zijn. Maar als je beweert dat het ook op Linux moet kunnen werken wil ik dat natuurlijk eerst zien. > Ook werkt het direct op de Mac en zelfs Linux, dat is ook wel eens anders geweest.

Een applicatie, voor Linux, die niet als Open Source verspreid kan worden is vervelend, en zal door weinigen geïnstalleerd kunnen worden.

Open Source zorgt er binnen Linux namelijk voor dat: - De ontwikkelaars bij diverse linux-organisaties en distro’s kunnen meehelpen met het up-to-date houden; zodat het programma ook op toekomstige Linuxversies blijft werken.

  • Je daardoor op de gebruiksvriendelijke desktops zonder enige moeite zulke software kunt installeren.
  • De stabiliteit en veiligheid (goed) gewaarborgd is: die ontwikkelaars van de linux-organisaties en distro’s zorgen immers voor kwaliteitscontrôle Uiteraard kun je best wel closed-source applicaties op Linux installeren en aan de praat krijgen, maar makkelijk is anders. Bovendien zorgen binnen diverse Linux-omgevingen juist de closedsource drivers applicaties voor altijd terugkomende problemen. Het is dan immers maar afwachten wat de maker van het probgramma doet bij een nieuwe versie van je Linux-omgeving. En gezien de enorme stabiliteit en het goede beheer (ahum..) van de Hyves Desktop vorganger, Kwekker, heb ik hier alle vertrouwen in… Nog verveldender is dat veel closed source applicaties niet geoptimaliseerd of aangepast zijn voor specifieke Linuxvarianten. MEt als gevolg dat alles al senl een bijna net zo’n grote versie-, blbliotheek en bestandenrommeltje wordt als op de gemiddelde Windows PC.

Ik ben bennieuwd. Maar totdat ik de Hyves Desktop in mijn Installatieprogramma, vind ik de stelling dat het “werkt op Linux” wel wat te positief gesteld.

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in qt1 open source53 kde11 hyves5

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.