Vijf tips om technorati in te zetten voor een beter blog

In de Blogwereld al jaren een begrip, maar door site-beheerders van grote sites nog bijna latijd vergeten: technorati. Het is een van de vele blog-search-engines, maar wel de oudste en grootste. Technorati kun je voor allerhande sites verschillend inzetten. Hieronder vijf manieren om technorati voor jou site te gebruiken. 1. Zie wat mensen over je schrijven. Door bijvoorbeeld te zoeken op tags, bijvoorbeeld man-bijt-hond vind je artikelen die als “man-bijt-hond zijn getagged door hun auteurs. JE kunt ook op keyword zoeken of op je url, bijvoorbeeld zoeken op netwerk.tv geeft alle mensen die naar jou linken.

  1. Beloon de mensen die over je schrijven. Vaak zijn het relatief kleine webloggers die over je schrijven. Maar ook zij hebben lezers, vaak lezers die zelf ook bloggen. Bezie dit dan ook meer als een persbericht. Maar één journalist leest een persbericht-mail, maar kan je boodschap wel doorgeven aan zijn of haar lezers. Je kunt de bloggers bijvoorbeeld eens een scoop of persbericht doorgeven. Betrek degenen die over je schrijven eens bij je werk! Dit wordt meestal zeer op prijs gesteld en creëert in elk geval veel goodwill.
  2. Blijf op de hoogte waar Het internet het over heeft.Met allerhande algoritmes worden populaire onderwerpen onder bloggers gemeten. Bijvoorbeeld boeken waar bloggers het over hebben. Je kunt hierop inspringen door mee te praten over deze onderwerpen op je site. OF gewoon om in de smiezen te houden wat op het internet Hot is.
  3. Stuur je eigen blogs door naar technorati. Gewoon inschrijven en opsturen. Maar belangrijker dan inschrijven is bijhouden. Neem het op je in wekelijkse of maandelijkse todo’s om even je technorati-profiel te openen en te kijken of je blog daalde of steeg, welke posts het goed deden enzovoort.
  4. Bekijk en plaats grafieken van sleutelwoorden. Wil je weten hoe jij het in verhouding tot anderen doet. Of hoeveel over bepaalde onderwerpen binnen je site geblogd wordt? Bekijk of embed wat grafieken. Deze grafieken worden pas echt interessant als je hiermee vergelijkingen doet. De absolute waardes zeggen niet zoveel: het getal 100 wil niet vele zeggen. Maar X heeft dubbel zoveel posts die over haar gaan dan Y wel. En dus ook interessant voor je lezers. Bijvoorbeeld om bij een dossier over een bepaald onderwerp op je site op te nemen. Je moet niet verwachten dat je bezoekersaantallen opeens gaan verdubbelen, of dat je überhaupt meer bezoekers zult gaan trekken. Belangrijk is om inzichtelijk te krijgen waar jou site staat volgens in de blogosphere. Om inzichtelijk te krijgen wie over je praat en hoe je dit dan weer kunt gebruiken. En om deel te nemen aan de blogosphere; want net zoals jij, als content-maker, kunt ontdekken waar anderen over praten, kun je zorgen dat anderen dat van jou ontdekken.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.