Bitcoins kopen? Weet wat je doet.

Afgelopen dagen heb ik aardig wat vragen over Bitcoin beantwoord. Daarom een algemene samenvatting. In de vorm van een waarschuwing.

Bitcoin is overal in het nieuws. BBC, Fox en vandaag ook het NOS achtuurjournaal. De reden is de enorme wisselkoersstijging. Vanmiddag ging de prijs van 1 Bitcoin door de $100-grens: je betaalt dus $100 voor één Bitcoin. Begin dit jaar was dat nog minder dan $20.

Laat vooropstaan dat ik Bitcoin een geweldige toekomst toedicht. Ik geloof erin; doe dat al bijna twee jaar.

Opeens wil iedereen Bitcoin. Hieronder drie redenen waarom je dat nu misschien beter niet kunt doen. Of helemaal beter niet kunt doen.

Garanties, veiligheid en kennis vereist.

Bitcoin is decentraal, dus niemand is verantwoordelijk voor jou geld. Bitcoin heeft wel waarde en bedrijven en zelfs banken waar je jou Bitcoins kunt onderbrengen.

Maar de meesten zullen hun spaarpot gewoon op hun computer zetten. Als je al moeite hebt met virusscanners, wachtwoorden onthouden of je hardeschijf te versleutelen is dit eenvoudigweg geen optie. Ja die éne Bitcoin kun je best op je Android-telefoon bewaren. Maar die paarduizend euro niet. De kans is vrij groot dat iemand ze gaat stelen. En dan is er geen grote bank die garant staat of zelfs maar moeite doet om jou te beschermen.

Je kunt je Bitcoin bij een van de vele online banken hiervoor onderbrengen, maar de kans dat zo’n bank beroofd wordt is ook reëel en dan is het onzeker of je het geld nog terugkrijgt. Meestal niet.

Weet waar je mee bezig bent, of huur hiervoor iemand in. Blijf er anders beter van weg.

Gelovers, gebruikers en handelaren

In de Bitcoin-economie worden aardig wat bedrijven opgezet, accepteren steeds meer handelaren het als betaalmiddel, en gaat er daadwerkelijk heel veel geld rond.

Maar er zijn ook heel veel daghandelaren. Dat zijn veel mensen die helemaal niet (persé) in het systeem geloven, maar enkel afkomen op de enorme koersstijgingen. Deze mensen leveren maar een kleine bijdrage aan de échte waarde van deze munt. Die waarde wordt namelijk vooral bepaald door wat je ermee kunt kopen. Vandaar dat alle ondernemers die Bitcoin aannemen, of die diensten rondom Bitcoin ontwikkelen, veel meer waarde in de economie stoppen.

Hoe minder mensen zulke waarde in het systeem stoppen, hoe instabieler de economie. Als je dus alleen van plan bent om snel rijk te worden en die rijkdom direct in Euro’s wilt omzetten, mag dat natuurlijk. Maar als teveel mensen op deze manier in Bitcoin zitten, zakt alles natuurlijk ook gewoon weer in.

Stap er dus ófwel voor heel korte tijd in, maar weet dat je dan veel verstand moet hebben van valutahandel en daghandel. Als leek heeft het enkel zin om met Bitcoin aan de slag te gaan voor lange termijn. En dan kun je beter even afwachten tot wat duidelijker is of deze huidige koers een bubbel is (veel te hoog, dus) of dat het weer aan het stabiliseren is. Anders beleg je spaarcentjes voor een veel te hoge koers.

Persoonlijk geloof ik dat Bitcoin (of een Bitcoin-achtige) over een paar, vier, vijf, jaar nog véél en véél groter is, lange-termijn dus.

De prijs is (veel te) hoog.

Althans, dat zeggen de meesten die wél verstand van economie hebben in de Bitcoin-community. Ik praat die lui hier enkel na. De reële waarde ligt eerder onder de $20 per Bitcoin, zeker niet $100.

Momenteel is de prijs vooral zo hoog, door de enorme vraag. Die vraag komt weer door de plotselinge zichtbaarheid in alle media.

Er is dus een enorm grote kans op een harde waardedaling in de komende weken. Dat zeg ik, nogmaals, als leek in economische wetenschappen. Maar die kans is groot, doordat er relatief (te) veel daghandelaren in de economie zitten (ten opzichte van mensen die reële waarde in de vorm van goederen en diensten) aanbieden. En omdat deze grote groep anticipeert op een koersstijging. Noem ze de “opportunisten”. Bij de minste of geringste daling zullen deze mensen eruit stappen. Omdat ze enerzijds niet in de lange termijn geloven (of er geheel niet in geloven) en anderzijds enkel erin gestapt zijn voor een waardestijging. Stappen al deze mensen eruit, dan corrigeert de waarde terug naar de reële waarde. Wat die waarde precies is, weet niemand. Maar kijk je naar wat langetermijngrafieken, dan is te zien dat de waarde van midden september tot eind januari, rond de $14 lag en nauwelijks schommelde.

Kenners en experts waarschuwen voor een te hoge prijs. De kans is, volgens hen, op dit moment groot dat de waarde in de komende weken weer gaat dalen. Neem dit risico mee in je overweging.

Woodcut from Doré. Purely illustrative
Doré Houtsnede. De enige functie hiervan is een mooiere layout. En de gravures zijn gewoon mooi

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.