Hoe kom ik aan Bitcoin, en een Bitcoin rekening?

Deze vraag kreeg ik de afgelopen weken verschillende keren. Laat ik beginnen met de bekende waarschuwing die ik eerder al gaf: Weet wat je doet. Besef dat de kans groot is dat je alles verliest. Misschien is de kans dat je alles verliest wel groter dan dat je iets aan je bitcoin-avontuur overhoud. Dit is dan ook stap 1: Informeer jezelf!. En dek jezelf in: ga niet je hele spaarrekening overzetten, maar alléén maar geld dat je kunt missen.

Een Bitcoin-rekening.

Ik krijg vaak de vraag van mensen hoe ze een rekening kunnen openen. Of de opmerking dat dit moeilijk is. Het is allesbehalve moeilijk! Maar berust vooral op een veel gemaakt misverstand: een bitcoin-rekening hoef je niet bij een site, bedrijf of organisatie af te nemen!

  • Download een app. Dat is alles; je hebt nu een rekening. Op je telefoon, dus zet er geen grote bedragen op!
  • Download een programma op je pc: BitcoinQT, MultiBit of Bitcoin Armory. Dat is alles; je hebt nu een rekening. Op een computer, die je deelt met alle virussen, familieleden, collega’s enzovoort. Dus ook hier: zet er geen grote bedragen op!
  • Open een van de vele web-based wallets. Deze beheer je niet zelf en zijn daarom maar deels betrouwbaar. Ook hier weer de les om er niet al te veel op te zetten, je bent niet beschermd en de kans is erg groot dat op de dienst waar je jou geld op opslaat een keer ingebroken wordt en je alles kwijtraakt. Blockchain.info is de bekendste.

Bitcoins wisselen.

Het makkelijkst is om ze te kopen voor Euro’s. Bij een wisselkantoor. Hiervan zijn er vele, in vele soorten en maten. Veel beginners proberen meteen bij het grootste en bekendste handelskantoor, MtGox een rekening te openen. Dat is alsof je naar de Beurs in Amsterdam gaat, om Thaise Baht te wisselen voor je zomervakantie. Dat doe je niet op een beursvloer, maar gewoon bij een GWK op de hoek. MtGox of de Europese Bitcoin-central zijn zulke beursvloeren. Maar er zijn een heleboel GWKs in Nederland. En een boel oplichters.

Enkele goed aangeschreven kantoren zijn:

Meer kun je terugvinden op How to Buy Bitcoins in The Netherlands.

Wanneer je veel geld wilt wisselen, is de vuistregel om eerst wat af te tasten: wissel een tientje in, wissel het terug in. Zo bouw je vertrouwen op en heb je enig inzicht in de procedures, duur en betrouwbaarheid van het kantoor. Je loopt toch ook niet met al je vakantiegeld in een koffertje naar het Belhuis/wasserette/telefoonverkoper om de hoek om het om te wisselen naar Braziliaanse Real zonder de eigenaar een beetje te vertrouwen?

Of ga op zoek naar iemand die je in levende lijve wil helpen. Op localbitcoins zijn vaak mensen te vinden waar je mag langskomen om een briefje van vijftig om te wisselen. Uiteraard ook hier weer de waarschuwing dat je niet met twee ton in een koffertje moet langsrijden :).

Minen is weer een heel ander verhaal en vergt veel kennis, geduld en dure, speciale hardware. Voor degene die enkel een Pizza of twee wil gaan kopen is dit absoluut de moeilijkste optie.

Het is heel makkelijk.

Ondanks alle ingewikkelde concepten, cryptografische en economische modellen erachter, is het gebruik erg simpel.

  • Je hoeft je nergens aan te melden, te identificeren, of te registreren.
  • Je hoeft geen ingewikkelde mining-computers te kopen om aan wat (fracties van) Bitcoins te komen.
  • Je hoeft helemaal geen registratie- of andere complexe procedures door om wat Euro’s te wisselen voor Bitcoins.

Een app op je telefoon, en een contact op localbitcoin die ter plekke je Euro’s inwisselt en ze overmaakt naar je telefoon is genoeg. Of een iDeal betaling op Bitonic en het vanaf daar overmaken naar je rekening op je pc is ook voldoende.

En geef ze uit.

Ik ben geen econoom, maar het principe is zo eenvoudig dat zelfs ik het kan begrijpen: een Bitcoin is zoveel waard als wat je ermee kunt kopen: Goederen of ander geld. De waarde wordt dus voor een groot deel bepaald door wat je ermee kunt kopen. Als niemand ermee koopt, verkoopt ook niemand producten voor Bitcoin. En is die waarde laag. De beste “investering” is dan ook om het (ook) uit te geven!

Woodcut from Doré. Purely illustrative
Doré Houtsnede. De enige functie hiervan is een mooiere layout. En de gravures zijn gewoon mooi

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.