Voortgangs schermpjes centraliseren onder KDE

KDE heeft het geweldige concept dat het niet echt uitmaakt waar je een file hebt staan, om er iets mee te doen (bewerken bijvoorbeeld). Of een file nu opent or opslaat, die op een FTP server staat, bereikbaar is voa SSH of gewoon op een website, je kunt het gewoon openen net als ieder andere file. Deze transparantie is geweldig als je op veel verschillende plekken werkt. Je kunt dan gewoon ‘live aan een site werken’, of je hoeft een plaatje niet eerst ergens te downloaden alvorens het te bewerken. Ook mooi is dat je in uploads op sites gewoon ook iedere locatie(dus ook een webURL) kunt invullen. Een nadeel van deze manier van werken, is echter dat de progrss schermpjes je om de oren vliegen. als j NL een plaatje vanop een FTP server bewerkt en opslaat, dan plopt er een schermpje open die laat zien hoeveel % er is ge-upload (of ge-download). Deze schermpjes zijn gelukkig heel makkeljik te centraliseren. kcontrol -> KDE Components -> File Manager, Behaviour tab, selecteer “Show network operations in a single window”Of in Nederlands:kcontrol (Systeembeheer) -> Bestandsbeheerder -> gedrag tabje, selecteer “Netwerkoperaties in één venster tonen.

Het venster dat je vervolgens ziet opspringen als je een file over het netwerk stuurt, kun je instellen. Daarin kun je bijvoorbeeld zeggen dat het venster nooit meer mag weggaan. Je hebt dan in een hoekje van je scherm een venstertje staan, maar dat floept niet meer op en neer, en het laat bovendien heel nuttige info zien.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.