Kubuntu dapper, af tot in details!

Uiteraard is en blijft de voorkeur voor een bepaald systeem een persoonlijk ding. Maar Kubuntu (of ubuntu, eigenlijk) kan niet meer beticht worden van dingen als “lelijk”, “onvriendelijk”, “moeilijk” etcetera. Eerder al schreef ik over onderzoeken die uitwijzen dat Ubuntu Linux inmiddels makkelijker te installeren en te gebruiken is, voor Jan met De Pet, dan een gemiddelde XP installatie. Nu ubuntu zijn nieuwe versie gereleased heeft, is linux nog meer dan eerst klaar voor de desktop. Voor “gewone mensen”. Omdat ik niet ubuntu installeerde, maar kubuntu, kan ik niet veel zeggen over de omgeving van ubuntu. Wél weet ik nu dat kubuntu, met kde 3.5, áf is. Tot in details af. Ik durf zelfs te stellen dat het OSX in deze benaderd, en in sommige dingen voorbijstreefde. Het is mooi, of het je smaak is, is een andere zaak, maar de hele omgeving is heel mooi tot in detail afgewerkt. Het is vriendelijk. Alles lijkt tot nog toe zonder enkel probleem te werken. Ik had direct verbinding met mijn draadloos internet, alle programma’s werken en zijn heel makkelijk te vinden, alle hardware (een IBM laptop) werkt zonder probleem, en alles zit op de plek waar ik het verwacht!Het is af. De release werd een maand uitegesteld, omdat ze het dan die details af konden maken. Een goede keuze, want het voelt ook af.

Het is compleet. Alles, van fotobewerkingsprogrammas, MP3 spelers, tot office pakket is goed geïnstalleerd en werkt. Alles wat ik dagelijks nodig heb staat al klaar! Dat moet je met een XP bak nog allemaal met de hand doen, na installatie en aanschaf!Kortom: Geef het eens een kans: Ubuntu of Kubuntu, en weest verbaasd!

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.