L.S.

De laatste tijd verdiep ik me wat meer in het correcte gebruik van Nederlands. Niet omdat ik graag wil kunnen muggenziften, maar omdat het gewoon lekker is om niet te hoeven nadenken over wel-of-geen komma etceteras. Vandaag: L.

S. Afkorting voor Lectori salutem, Heil aan de lezer. Ik gebruikte dit te pas en te onpas voor brieven aan onbekende mensen. Niet doen dus.> In de Nederlandse taal wordt dit gebruikt als groet bovenaan een brief indien de lezer van de brief onbekend is. De afkorting wordt echter door sommige stijlboeken afgeraden, omdat zij als onpersoonlijk (of ouderwets) kan overkomen.

Stijlboeken zijn het erover eens dat L.

S. alleen gebruikt kan worden als aanhef van een brief die tegelijkertijd aan meer adressanten wordt gestuurd. In een brief gericht aan één enkele, onbekende adressant gebruike men “Geachte heer/mevrouw” als aanspreektitel.

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in taal2 nederlands4 brief2

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.