Stemcomputers open source maken, niet de ultieme oplossing

Het lijkt erop dat één van de echte doelen van wijvertrouwenstemcomputersniet, het vrijgeven van de broncode, wat meer aandacht krijgt. Vandaag op zowel ZDnet als in de automatiseringsgids een pleidoo voor het open sourcen van de techniek van de stemcomputers. HollandOpen kwam namelijk met een open brief aan minister Ter Horst.> Wij roepen u op om transparantie van informatiesystemen in de komende kabinetsperiode hoog op de agenda te zetten en bovendien om de stemmachines per omgaande uit te rusten met controleerbare open source software. Dat is minstens zo cruciaal als de andere gesignaleerd problemen met deze stemcomputers. Tóch is Open Source niet de ultieme oplossing, het is niet meer dan een onderdeel van de weg naar meer openheid. En als manier om de monopolie van een paar partijen te doorbreken. Maar, zoals op wijvertrouwenstemcomputersniet te lezen is> De kiezers, en ook de leden van het stemburo hebben geen enkele manier om te verifiëren of de software de geteste en gepubliceerde software is, of dat een kwaadaardige en gemanipuleerd programma alleen maar doet alsof.Tijdens de verkiezingen kan niemand dit controleren. Dat zou namelijk betekenen dat iemand tijdens de verkiezingen ook kan nagaan wie er winnend is (en met zulke kennis kunnen uitslagen beïnvloed worden, denk alleen al aan alle strategsiche stemmers). De oproep van HollandOpen moet daarom als niets meer dan één van de stappen op weg naar open, controleerbare verkiezingen, gezien worden. edit @ 11.00 referentie NRC toegevoegd.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.