Koffiepiraat, en wikipedia dieven

Een domeinpiraat heeft “anderekoffie.nl” overgenomen en probeert daar nu traffic op binnen te halen. De site heeft veel artikelen van Wikipedia gestolen, zonder deze met de correcte licentie over te nemen, bijvoorbeeld dat over koffie. Vergelijk zelf: wikipedia en responz/anderekoffieHeel in het kort, en met een slag om de arm (de devil is in the details) is het als volgt: Als je een wikipedia artikel gebruikt, ben je verplicht het te verspreiden, publiceren, al dan niet aangepast door jezelf, onder de wikipedia licentie, GFDL. Wikipedia is dus wel degelijk vrij, maar wel binnen grenzen. Je mag nooit zomaar wikipedia artikelen herpubliceren, onder je eigen voorwaarden!Daarom een lange boze mail die kant op. Te laat kwam ik erachter dat er een standaardbrief beschikbaar is: > Heer Robbers,Ik zie dat u op domein “anderekoffie.nl” de inhoud van het artikel over Koffie (http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie) letterlijk overnam, zonder de correcte licentie mee te nemen. U bent verplicht ALLE materiaal dus ook eigen illustratie en vormgeving onder GFDL vrij te geven als dit afgeleide werken van eerder GFDL gelicenceerd materiaal betreft. Ik verzoek u daarom met klem om een duidelijke licentie op te nemen bij uw anderekoffie.nl webstek. Daarin dient u expliciet te vermelden dat al uw beeldmateriaal en ook uw eigen toevoegingen aan het artikel onder GFDL zijn vrijgegeven. Doet u dit niet -zoals momenteel het geval blijkt- dan schend u de auteursrechten, daar u het materiaal herpubliceerd onder het standaard copyright.

Uiteraard staat het u vrij te citeren (citaatrecht) dit is nu echter, duidelijk niet het geval. Ook kunt u proberen alle auteurs die aan het Wikipedia artikel meewerken contacteren en van hun allemaal een geschreven goedkeuring vragen, met welke u het materiaal mag publiceren.

Ik vermoed dat eventueel het weghalen van de overgenomen tekst ook zal voldoen, al moet u terdege beseffen dat u eerder dus wel de wet overtreden hebt.

Ik spreek overigens op persoonlijke titel en niet namens Wikipedia.

Hopende op een spoedige afhandeling,Bèr Kessels

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in copyright7

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.