Geef artiesten de ruimte!

In 2006, tijdens een debat op Noorderslag heeft Buma/Stemra aangekondigd met creative Commons licenties te zullen gaan werken. Buma Stemra behartigt de belangen van Nederlandse artiestenplatenmagnaten en als zodanig is zij de eerste organisatie die vrijere en modernere licenties mogelijk moet maken.

Ruim een jaar na dato is er (uiteraard?) nog niks gebeurd. Daarom hebben een aantal voorstanders van Vrijere Licenties, een petitie op touw gezet, om Buma/Stemra nogmaals te laten weten wat artiesten écht willen. > Geachte bestuursleden van Buma en Stemra, Bij deze roepen wij u op om het voor bij u aangesloten artiesten mogelijk te maken om werken onder een andere licentie dan die van uw organisaties te verspreiden. Tot op de dag van vandaag dienen aangesloten artiesten alle overdraagbare rechten van werken exclusief aan u over te dragen. Dit betekent dat artiesten niet ten volle gebruik kunnen maken van de promotiemogelijkheden van nieuwe media of nieuwe licentievormen zoals Creative Commons. Vooral niet-commercieel gebruik van de werken wordt hierdoor bemoeilijkt terwijl veel artiesten gebruik van hun werken op niet-commerciele basis graag willen toestaan om promotionele redenen. Dit leidt tevens tot uitwassen zoals het moeten betalen aan de Buma/Stemra voor het streamen van eigen muziek op de eigen website door de artiest.

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in creative commons16

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.