Youtube filmpjes downloaden

Uwe Herman heeft een geweldige verzameling tools en programma’s om Youtube filmpjes te downloaden. Een nederlandse vertaling:

  • youtube-dl, een command line script, speciaal gemaakt om Youtube videos te downloaden.
  • metacafe-dl, hetzelfde als hierboven, maar dan voor Metacafe videos.
  • clive, een command line applicatie (optioneel met een newt interface) voor Youtube, Google Video (lijkt niet te werken momenteel) en Dailymotion.
  • VideoDownloader, een Firefox plugin die volgens eigen zeggen met meer dan 60 video sites (waaronder Youtube and Google Video) werkt. Grote nadeel ten opzichte van andere opties is: je moet Firefox + X11 (en dus een grafische omgeving) opstarten. Geen commandline of serveroplossing dus..
  • Gnash, een vrije flash videospeler. Werkt erg goed, maar kan nog wat aandacht gebruiken. Na het downloaden kun je ofwel de videos bekijken op een speler die tenminste werkt (bijvoorbeeld mplayer). Of je filmpjes hercoderen in een normaal formaat. Je kunt ze dan bijvoorbeeld liggend op de bank (TV) kijken, en niet rechtop zittend achter een scherm. Voor alle programma’s hierboven is een Debian pakket te krijge, behalve for VideoDownloader (maar die is voor Firefox en ook niet moeilijk te installeren dus).

Uiteraard werkt dit alles alleen makkelijk op een betere Linux omgeving. Maar gelukkig is er voor Windows gebruikers is er ook een goede oplossing te krijgen.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.