Drupal Community: Meer dan de software

«The Drupal community is more important then the software itself» -Dries Buytaert in een mooi interview.

<div id="blip_movie_content_357513">[![Video thumbnail. Click to play](http://blip.tv/file/get/Noneck-Episode13DriesDrupal408.flv.jpg "Click To Play")](http://blip.tv/file/get/Noneck-Episode13DriesDrupal408.flv)
[Click To Play](http://blip.tv/file/get/Noneck-Episode13DriesDrupal408.flv)</div>
Maar. Hoe mooi, dat ook klinkt, hoe waar dat ook is, het is tevens de grootste zwakte. 95% van alle potentiële gebruikers, klanten dus, geven geen ruk om die community, maar willen gewoon de site waar ze voor betalen. Helaas ontkom je er, ook als eindgebruiker, als klant, meestal niet aan, deel te nemen aan die community. Eenvoudigweg omdat die belangrijker is dan de software. Dan blijft er 5% over, wat heel erg veel is, die er wel in zijn geïnteresseerd. Die de openheid, en kracht van die community zien en er deel van willen zijn.

Ik roep daarom al jaren dat Drupal, de software, zich niet moet richten op die klanten, maar op degene die de klanten bedienen. Drupal for Developers, Developers for end-users.

Daarmee kun je die sterke community blijven koesteren als belangijkste onderdeel van je product. en toch die eindgebruiker, de klant, helemaal weghouden van Drupal. Die klant hoeft dan niet eens te weten dat het Drupal is dat haar site aandrijft.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.