Uitpakparty: Ubuntu certified E-machine, superzuinige, stille desktop-PC

Mijn oude machine, penelope, is dood. Ze heeft de verhuizing niet overleefd. Ik vermoed een probleem met de voeding, dus ging ik bij de locale PC boer voor een paar tientjes een nieuwe voeding kopen. ![uitpakparty deel 1: de doos](http://flickr.webschuur.com//data/e-machine/thumb/DSCN0011.

JPG)Bij binnenkomst viel mijn oog echter meteen op een klein, goedkoop desktop-PC-tje. Een e-machine voor maar €199,-. En ook nog Ubuntu certified”. Geen voorgebakken Windows-onzin, die kun je krijgen, maar dat kost je in totaal €298,- (Dus zoveel kost Windows! Ongeveer). Dus de voeding meteen ingeruild voor een iets grotere doos. Het feit dat deze machine ook nog uitermate zuinig is (45Watt processor!) gaf helemaal de doorslag.
Het uitpakken en installeren was een makkie. Na aanzetten sloeg ik helemaal steil achterover. Ik zat namelijk klaar met een Ubuntu CDtje, maar [ubuntu stond er al op](http://flickr.webschuur.com//e-machine/#DSCN0022.

JPG).

Drie vragen (wie ben ik, waar ben ik en welk toetensbord wil ik gebruiken) verder kon ik al mailen, internetten, spelletjes doen, rapporten schrijven (Ik moet de Windows-machine nog tegenkomen waar office al klaar staat) en torrents downloaden (Aan deze gebruiksbriendelijkheid kan zelfs Mac niet tippen, denk ik).

Kortom: een alleraardigst, energiebewust, open source-ed pctje voor twee ruggen. Driewerf hoera voor Linux, dat eindelijk beweging krijgt in de vastgelopen PC-markt. Rest mij nog de taak om alle data over te zetten van penelope naar emanuela. Maar gelukkig heb ik vorige maand mijn backup plan herzien en verbeterd en heb ik alle data nog gewoon rondslingerenop een goed geordende USB schijf staan. Bekijk alle foto’s op mijn fflickr.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.