We hollen de eeuw van Open Source hardware binnen

Met de komst van de OpenMoko, de volledig open source telefoon, lijkt het dat Chris Anderson (bekend van het boek ‘the long tail’) volledig gelijk gaat krijgen.

Hij beweert namelijk dat we de eeuw van open Source hardware binnenrennen. Hardware in de brede zin van het woord, dus ook je sokken, je sinasappelpers en je auto, bij wijze van spreken. In elk geval ziet het er naar uit dat het klassieke industriëel ontwerpen radicaal kan veranderen.> “Instead of a small number of products for millions, it’s a case of millions of products for a small number” of people, he said. “The monolithic software model hasn’t addressed this. That’s what small companies and individuals are for: We’re in the era of ‘do-it-yourself’.” Anderson also predicted that era of open-source hardware is fast approaching.

De verregaande individualisering die we overal zien, onderschrijft dit ook. De recente opleving van zelfgehackte mode (H+M spul verknippen en vernaaien) is ook een teken aan de wand. Uiteraard loopt de massa vrolijk in H+M uniform, bellend met de top10 Jamba Ringtones op bulk Footlocker Nikes. Maar het feit dat Nike een site lanceerde waar je je eigen schoenen kunt ontwerpen, laat ook zien dat hier iets verandert.> That’s one of the beauties of the long tail: The masses get to innovate—cheaply.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.