Youtube - het grootste muziekarchief allertijden

Al een tijdje probeer ik voor blij twitter en blip geïnteresseerden een beetje van mijn muziekliefde over te dragen. Die is breed, maar de rode lijnen zijn Ska (rocksteady) en duyster.

Voor mijn dagelijkse blip moet ik op zoek, echt gaan graven, naar muziek. Helaas niet in muffige platezaken of duistere tweedehandsadvertenties, maar online. Op blogs, archieven, open Dirretjes enzovoort. Maar igenlijk kom ik bijna alles ook op Youtube tegen. De meerderheid in elk geval.

Of het nu het prille begin van Reggae (en dus veel Jazz, bijna alle Hip-hop, Dance en wat daaruit voortspon) is,</embed>of een project van Erlend Øye. </embed>het is op youtube te vinden. Stiekum is Youtube in een Alexandriaanse Bibliotheek voor muziek aan het veranderen. Ons globale muzikale geweten. Ik kan het niet onderbouwen, maar vermoed dat Wij. De Mens. Nog nooit zoveel muziek, of eender welke culturele uitingen, bijeen hebben weten te brengen. Ever.

En daarmee zou Youtube dus meer waard zijn dan eender welk museum, kunstarchief, of bibliotheek. Cultureel gezien, dan.

En dan wil precies de club die zich als (financiële) beschermer van die cultuur opwerpt, Buma/Stemra, het gebruik van dit enorme culturele verzamelvat gaan belasten. Met als enige doel dat we dat niet meer doen: gebruiken. Dat is alsof je eindelijk je Bibliotheek Van Alles bijelkaar hebt en dan gaat verbieden dat iemand ooit nog boeken daaruit leest, door een paarhonder Euro per leesbeurt te vragen.

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in youtube9 brein1 buma2 stemra1

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.