Waarom ik geen Fair Trade wijn koop (en drink)

Winkelen is voor mij best makkelijk. Ik heb een soort radartje ontwikkeld voor de ‘correcte’ labeltjes: eco, fairtrade en bio. Staat dat tussen de pindakaas, dan is voor mij de keuze al gemaakt. Behalve in gevallen waar die elkaar bijten. Eco en fairtrade wijn in Nederland verkopen kan niet. Volgens mij dan. Biologisch en fairtrade kan dan weer wel.

Fairtrade komt namelijk altijd uit landen waar trade niet al volgens de lokale wetten ‘Fair’ is. Wijn uit de E.

U. is, zover ik kan nagaan, automatisch fair-trade. En zo niet, dan hebben we wetten en regels en parlementen om dat aan te pakken en zijn fairtrade labels niet echt nodig. Dus komt fairtrade wijn altijd van ver. Wordt het per schip naar een Europese haven gevaren, en met vrachtauto’s vanuit de havens naar andere europese steden vervoerd en in de winkel gezet. Levert een aardige wolk CO2 op.

Dat vervoeren over zulke afstanden is nooit ecologisch. En dus voor mij geen zuidafrikaanse of zuidamerikaanse fairtrade wijn. Maar biologsiche Wijn uit ‘de regio’.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.