het einde van WYSIWYG, de toekomst is resultaat gericht

De usability Guru, Jacob nielsen heeft een heel interessant stuk geschreven over WYSIWYG. Over hoe het einde ervan in zicht is, en over hoe we naar zogenaamde resultaat gerichte interfaces gaan. Denk aan “Ik wil een brief schrijven”, in plaats van [file] » [templates] » [wizards] » [Brieven] » [standaard]Interfaces die werken vanuit een bestaand resultaat, dat je vervolgens kleid in de vorm die je uiteindelijk wilt hebben. Je begint dus bijvoorbeeld met een bestaande tekening en past deze aan, in plaats van op een leeg, wit ‘vel’ te beginnen tekenen.

Als dit echt de toekomst blijkt te zijn, zie ik een grote markt voor GPL en Creative Commons bibliotheken, zoals openclipart. Open Document Starters? Vrij gelicenceerde bibliotheken met zulke bestaande ‘modellen’ zullen perfect in dit modem passen.

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.