waarom de Nederlandse digg nooit iets gaat worden.

In den beginne was er digg. Op die site kon iedereen link naar nieuwtjes kwijt en kon iedereen daarop stemmen. Een slim algoritme zorgt ervoor dat ‘interessante’ artikelen (veel stemmen ni een korte tijd) naar de voorpagina verschuiven. Nieuws door de community dus.

Een Nederlands alternatief liet niet lang op zich wachten: ekudos was, en is, vooral technische en internet ‘geek’ nieuws. Slim, want de groep die daarin is geïnteresseerd kan ook het snelst je site groot maken. Digg begon ook zo.

Nujij, van ilse media, van nu.nl dus, doet hetzelfde, maar begint met een grotere groep. Nujij leek daarom vooral met wat algemener nieuws te komen. Minder techy. Helaas kan dat in Nederland blijkbaar nooit gaan werken. In een land waar GeenStijl de norm onder politieke blogs lijkt te zijn, kan uiteraard geen enkel artikeltjes met een woord als Links, Moslim of Allochtoon lang ergens staan zonder reacties als “achterlijke geiten” (het is trouwens geitenneuker, Mevrouw de Vries, niet geiten) of Mijn zuur verdiende belastingcenten. Ik weet het: ook in de rechtse kerk zijn het een paar die het voor de rest verkloten. En die paar hebben zojuist Nujij verkloot. Want ook een groot deel van de bijschriften, bedoeld als korte inleiding zijn erg stemmingmakend. Jammer. Want nu hebben we twee redelijk lopende sociale nieuwssites. De ene als uitlaatklep voor Geenstijl debielen, de ander nog altijd erg techy en nerdy.edit: stem op nujij

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.