OurTube, Youtube en eigendomsrechten

Voor een klant moest ik vanavond wat zaken rondom youtube op een rijtje zetten. Vooral licentie-zaken zijn belangrijk. Ik lees bijna altijd de kleine lettertjes als ik ergens lid van wordt en het verbaast mij dan ook altijd dat anderen dat niet doen, dat anderen Google zonder meer op haar ‘no no evil slogan’ vertrouwen, bijvoorbeeld). Ik verbaas me waar mensen (en ook bijvorbeeld onze publieke omroep) dus zonder meer mee accoord gaan. Daarom het meest grove stuk uit youtube’s voorwaarden even uitgelicht en uitgelegd.> C. For clarity, you retain all of your ownership rights in your User Submissions. However, by submitting User Submissions to YouTube, you hereby grant YouTube a worldwide, non-exclusive, royalty-free, sublicenseable and transferable license to use, reproduce, distribute, prepare derivative works of, display, and perform the User Submissions in connection with the YouTube Website and YouTube’s (and its successors’ and affiliates’) business, including without limitation for promoting and redistributing part or all of the YouTube Website (and derivative works thereof) in any media formats and through any media channels. You also hereby grant each user of the YouTube Website a non-exclusive license to access your User Submissions through the Website, and to use, reproduce, distribute, display and perform such User Submissions as permitted through the functionality of the Website and under these Terms of Service. ….. The above licenses granted by you in User Comments are perpetual and irrevocable.

Oftewel, in mensentaal: Jij geeft youtube, al haar zakenpartners en eventuele opvolgers het exclusieve recht te doen en te laten met jou materiaal wat zij willen. Je duurbetaalde, tijdens lange nachten ploeteren, gemaakte film kunnen zij zonder meer gebruiken voor eender welk doel (verkoop, reclame, remix) op eender welke plek, zonder jou daar ooit een cent voor te betalen of zelfs maar toestemming voor te vragen.

Ik zeg: Gebruik Blip.tv. Die gaan wel netjes met jou bloed zweet en tranen om.

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in copyright7

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.