Nieuwe vensters openen op je site: nog altijd een drama

Via een heel mooi overzicht van een heleboel do’s en dont’s rondom websites bouwen, kwam ik bij een zeer goed betoog tegen “nieuwe vensters” tegen. Hier zijn boeken over volgeschreven en alle experts zijn het er overeens: nieuwe vensters zijn k*t. Toch moet ik deze discussie zo ongeveer iedere week weer voeren. En nu dus weer wat nieuwe argumenten erbij: > It is important to note that no expert of usability is against new windows. It is a question about who should rule the Internet. What model do we want for the World Wide Web? Should the model be a relatively passive user of consumption manipulated most of the time. Or do we want a more ambitious model putting the user in control most of the time?Ofwel: maak je de site voor jezelf? of voor de bezoekers? Juist ja: bedien die bezoekers dus. En bedien niet jezelf. “Jamaar dan zijn de bezoekers weg”. Inderdaad. En dat komt omdat die bezoeker besloot weg te gaan. Alsof je bij de uitgang van je winkel een draaideurtje zet waardoor niemand ooit meer je winkel uitkan: ik vermoed dat je nog maar weinig klanten hebt die ooit nog terugkomen; erg tevreden zullen ze niet zijn als ze in je winkel opgesloten worden.> All users should be able to continue surfing. We don’t want to let any user down.

Continuïteit. Gebruikers willen niet moeten klooien met het gedoe met allemaal die vensters op windows (op Mac of gnome/linux is het klooien met vensters allang een stuk verfijd en verbeterd, op windows al meer dan 12 jaar niet meer) Gebruikers willen gewoon doorsurfen.

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in targetblank1 usability14

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.