Nieuwe mijlpaal voor "Wij vertrouwen de stemcomputers niet"

Vandaag heeft de stichting Wij vertrouwen de stemcomputers niet een belangrijke overwinning geboekt. Nadat de stichting bewezen heeft dat stemmachines niet veilig zijn en er daarom in Amsterdam geen stemmachines zullen zijn.

Er zijn dus nog 34 andere gemeentes die wel met die stemmachines stemmen:> De 35 gemeenten die oorspronkelijk zouden stemmen met de Sdu-machines zijn inmiddels geïnformeerd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een projectorganisatie gevormd om samen met de gemeenten te realiseren dat in deze gemeenten op een andere wijze kan worden gestemd. De gemeenten zullen maximaal worden ondersteund.

Jammergenoeg is het echte doel, openheid, nog steeds niet gehaald. Het lijkt zelfs onder te sneeuwen in het geweld van de gehackte stemmachines.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.