Diabetes is niet gelijk aan ongezond leven!

DiabetesIn het NOS journaal was net een stukje over diabetes. Over het feit dat in China steeds meer diabetes-patienten komen.

Het NOS jounraal heeft zijn huiswerk weer eens niet goed gedaan. Dus laat een ding ongelooflijk duidelijk zijn: Er zijn twee typen Diabetes. De ene is niet het gevolg van ongezond leven; type 1 is verreweg het meest ingrijpend, en nooit het gevolg van te veel, of te vet.

De andere is voor een groot deel, inderdaad gevolg vanongezonde levensstijlen. Voor een ander groot deel is deze type 2 het gevolg van ouderdom: een versleten lichaam.

Jammergenoeg krijgt diabetes steeds meer en steeds vaker de stempel “gevolg van ongezond leven”. Ik heb zelf type 1, absoluut geen gevolg van een ongezonde levenstijl! Toch heb ik al een paar keer een reactie in de strekking van ‘mar je leefde dan ook niet echt gezond, hé’. Alsof ik er GTFRDM iets aan had kunnen doen! Niet dus: Type 1 is gewoon een gevolg van ongelooflijke pech. Dus nogmaals, bij dezen: Een heel erg groot deel van de diabetici kunnen of konden er niks aan doen. Een helaas steeds grotere wordend deel had dat wel kunnen doen, want bij hun is een geheel andere vorm van suikerziekte veroorzaakt door teveel vet en te weinig beweging.

Disclaimer: ik wil hiermee niet zeggen dat ik nu zo’n ontzettende gezonde levenstijl erop nahield :)

Dit artikel verscheen op bler.webschuur.com. En is overgezet naar dit blog

in diabetes blog26

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.