Open Source en de provincies

Een provincie heeft vooral veel te zeggen over hoe zaken georganisseerd worden. Niet eens zozeer in wetjes en regeltjes, maar vooral als adviserende en sturende overheid.

En daarom is ook de provincie erg belangrijk in het ICT beleid. De provincie verzorgt voor een groot deel hoe (ICT) zaken in bijvoorbeeld de zorg, of op scholen geregeld worden.

Ook moet het aantal provinciale ambtenaren, 14.000 in 2003, niet onderschat worden. Dat zijn heel veel dure windows licenties waar we als Nederlandse ICT tak bijna niets aan verdienen.

Maar de grote winst zit hem in het coördineren van de organisatie van de zorg, van grote scholen en samenwerking tussen ziekenhuizen, hulpdiensten enzovoort. Al met al een gigantische hoeveelheid computergebruikers. Een hele smak geld die niet in de lokale ICT industrie terechtkomt.

Bovendien zullen organisaties als thuiszorg, of hulpdiensten door het gebruiken van Open Source ook veel goedkoper kunnen werken. Niet eens vanwege goedkopere licenties en lagere aanschafkosten. Maar vooral omdat Open Source het mogelijk maakt om zaken te delen. En op provinciaal niveau is dat belangrijk, omdat juist de provincie ervoor moet zorgen dat samenwerking tussen allerlei organisaties goed verloopt.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.