Gwibber usability FAIL

gwibber is een heel mooie applicatie om mee te microbloggen. Het kan overweg met twitter, identi.ca, flickr, facebook en veel andere netwerksites. Eigenlijks is een geweldige tool om de activiteit van alle personen in je netwerk een beetje bij te houden (zonder daar echt tijd aan kwijt te zijn).

Maar gwibber toont ook heel duidelijk waarom standaarden in user-interface-design zo enorm belangrijk zijn. Erger nog dan die magnetron waar je telkens denkt aan een drukknop te moeten draaien (omdat hij er precies als een draaiknop uitziet!) is de “annuleren”-button in deze tool. Deze zit waar eigenlijk alle instant messaging, berichten en mailsoftware een “verzend-knop” heeft zitten. Ik drukte vandaag dus al vier keer een bericht voor twitter de prullenbak in, met deze knop. GRR.screenshot van gwibber met cancelknop op de verkeerde plaatsDit geldt misschien nog wel het meest als les voor site-designers: hou je aan de conventies en ga daarbínnen creatief doen, maar weet dat je creativiteit meestal als enorm irritant wordt ervaren.

Over de auteur: Bèr Kessels is een ervaren webdeveloper met een grote passie voor techniek en Open Source. Een gouden combinatie om de techniek goed en efficiënt toe te passen. Volg @berkes op Mastodon. Of lees meer over Bèr.